Priče iz naših života

CVIJEĆE ZA MAJKU (povodom majčina dana)

Sigurno je jedno: sve ono što je dobri Bog stvorio, to je stvroio savršeno, skladno i svrsishodno. Ništa nije Bog učinio tek tako, a najmanje baš slučajno. Od stvari ili nežive prirode to posebno vrijedi za cvijeće. Koliko vrsti ga imamo u prirodi? Svako godišnje doba ima svoj izbor i svoju vrstu. Koje je najljepše? Ono koje svojim mirisom opija i ljepotom osvaja naše ljudsko srce. Koja je razlika između moje duše i cvijeća? Gotovo je i nema! Kako? Ako cvijeće ne volite i o njemu ne vodite računa, ono će od tuge prije vremena nestati i usahnuti. Po svojim sposobnostima ono je bespomoćno. Ne može samo sebi dati vlagu, svijetlo i topolinu. To mu samo vi ljudi možete pružiti. A posebno svaku jutro ga milo pogledati i uputiti mu smiješak. To se isto događa i s dušom. Kada sam u grijehu, ja sam jednostavno bespomoćan i jadan. Svi su drugi krivi što mi ništa ne ide od ruke. Od trna u oku svojih domaćih ja vidim brvno i sve me živcira. Pomirim li se s Bogom i s bližnjima, ja dobivam poput cvijeta toplinu svijetlo i vlagu Božje milosti. To je dakle cvijet i moja duša.

Opširnije...

BRIJAČKI POMOĆNIK – SVEĆENIK

Na Bijelu nedjelju, nakon Uskrsa, pridružio nam se u župi pater Ivan Magdić, svečenik, Monfortanac. ( O Monfortancima možete saznati više na http://www.monfortanci.com/) On će do ljeta pomagati velečasnom Mati nedjeljom u župi. Prije dva tjedna u propovjedi je predstavio svoj životopis. Budući da je dosta zanimljiv, zamolio sam ga da nam to napiše, kako bi ga mogli objaviti na našim stranicama za one koje to zanima, a nisu ga imali priliku čuti.

Opširnije...

SJEĆANJA JEDNE BAKE NA DJETINJSTVO

BADNJAK

Tata je već tijekom godine pratio koja će borovica biti najljepša za božićno drvce (u ono se doba nisu sjekli borovi i jelke). Djed je spremio komad grabova drva od kojeg bi istesao tanke trijeske, koje bi se onda do adventa sušile (još nije bilo struje ni baterija). Mi djeca svako bismo jutro s tim upaljenim trijeskama išli na zornicu. Nije bilo lijene djece kao danas koja se jedva dignu iz kreveta. Nama je to bilo veliko veselje. Zornice su počinjale u 6 sati.

 

Opširnije...

Visinski odmor

 

 

Visinski odmorZahvaljujem Ivani Kalamut za ovu prekrasnu fotku a ja bi ju samo dopunio stihovima Mike Antića iz pjesme 'Posmrtni marš klovnova' –

Kad umrem,
samo će mi biti žao ptica,
jer sve vrijeme sam sanjao letove,
pa ono drugo za mene nije imalo
naročitog smisla i značenja.

 

„Ekonomija bosih nogu“

.....susretao sam se često po Južnoj Americi s mladim ljudima koji volontiraju u Mirovnom korpusu, dragi mladi ljudi. Jednom su neki od njih ženi koja je ručno plela dva poncha tjedno poklonili stroj kako bi brže radila. Kada su se nekoliko mjeseci kasnije vratili pitali su je da li sada plete deset poncha tjedno, a ona je rekla da je još uvijek na dva, da njoj više ne treba......

 

Manfred Max-Neef, čileanski ekonomist, intervju za Democracy Now

Aktualno

Galerija događanja

Jelensku volim